‘Vorig jaar piek in kankerdiagnoses: 124.000 nieuwe patiënten’

Nog nooit kregen er in een jaar zoveel mensen de diagnostic kanker te horen, schrijft het d.C sulla base di cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Stopzetten bevolkingsonderzoeken

Nel 2020 era er juist sprake van een dip ten opzichte van het jaar ervoor, van 120.000 naar 113.000. Dat aveva alles te maken met het stopzetten van de volkingsonderzoeken. Daardoor werd er minder vaak kanker di voorstadia daarvan opgespoord. Het kan ook zijn dat mensen wegens corona anche liever niet naar de dokter gingen.

Van alle vormen van kanker die werden vastgesteld, kwam borstkanker het vaakst voor. 15.700 kregen nederlandesi muoiono per la diagnosi. Daarna kwamen huidkanker (14.900), longkanker (14.700), prostaatkanker (13.700) e darmkanker (12.900).

Al sinds de jaren stijgt het antal kankerpatiënten die er jaarlijks bijkomen, gemiddeld met ongeveer 2 procent. Bevolkingsgroei en vergrijzing liggen daaraan ten grondslag.

Belangrijkste doodsoorzaak

Ook in de afgelopen jaren, waarin corona levens opeiste, was kanker nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak onder Nederlanders. “Eigenlijk è kanker de andere pandemie”, zegt Annebel Schipper di KWF Kankerbestrijding.

Volgens haar gaan we in Nederland naar een miljoen mensen die kanker hebben gehad. Het kankercentrum IKNL verklaart dat het eigenlijk de verwachting era dat dat antal pas nel 2030 zou worden bereikt.

READ  Hotspot del turno di lavoro del festival? "Non abbiamo visto il RIVM"

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

TGcomnews24