Weinig jonge vrouwen laten uitstrijkje maken, RIVM komt in actie

Het zal herkenbaar zijn voor veel vrouwen van 30-plus: ja, je vindt het onderzoek naar baarmoederhalskanker belangrijk, maar toch maak je die afspraak niet. De breve incontrato een uitnodiging voor een uitstrijkje verdwijnt op de grote stapel.

Nel 2020 atto bijna 50 procent van de uitgenodigde vrouwen mee aan het bevolkingsonderzoek. In de drye jaren daarvoor era dat gemiddeld 57 procent. Bij ruim 3.400 vrouwen (1,2 procent) werd een voorstadium van baarmoederhalskanker gevonden. Bij zo’n 10 procent werd HPV gevonden, dat is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Dertiger Drukke

Het moet gezegd, de cijfers zijn iets vertekend door de coronapandemie. Het was soms zo druk bij huisartsen dat vrouwen is gevraagd om – als dat kon – op een later moment langs te komen voor het uitstrijkje. Dat hebben sommigen alsnog gedaan.

Maar of het nou corona is of niet, vooral de jonge vrouwen van in de 30 doen weinig mee aan het bevolkingsonderzoek, valt het RIVM op.

“Voor veel vrouwen van die leeftijd is het een hectische tijd”, zegt Sandra van Dijk, bij het RIVM veranwoordelijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. “Doordat ze jonge kinderen hebben bijvoorbeeld, of druk zijn met werk en hun sociale life. Wat veel gebeurt: vrouwen krijgen de uitnodiging als ze zwanger zijn en vergeten vervolgens een ze ben val praak.”

“Ze kennen niemand ha incontrato die kanker”

Het lage risicobesef, zoals dat heet, speelt ook een rol. “Ze kennen meestal niemand van hun leeftijd met baarmoederhalskanker. Kanker staat vaak ver van hen af, is iets van ouderen. Of ze hebben ergens – verkeerd – opgevangen dat het iets erfelijks is.”

READ  Rubrica Frits Bosch: "La ricerca psicologica mostra: la sinistra deve voltarsi!"

Se il RIVM non si sposterà su di un altro, verrà visualizzato il messaggio. Van Dijk: “We zijn aan het testen met een vooraankondiging. Vrouwen krijgen een paar weken voor hun dertigste al een brief. De boodschap: praat er eens over met vriendinnen, je moeder of zus want je uit krink volek benzoen binzos.”

Die brief gaat waarschijnlijk vanaf april verstuurd worden. Daarnaast è stato progettato per essere utilizzato in modo semplice e gratuito in questo modo in un qr-code su un sito Web con film in più. “Die gaan we ook maken voor 30-jarigen”, zegt Sandra van Dijk, “over de eerste keer meedoen”.

Zelf een uitstrijkje maken

Stuur alle vrouwen een zelftest voor baarmoederhalskanker op, adviseerde de Gezondheidsraad vorig jaar. Dan doen Hopelijk ook de vrouwen mee die het uitstrijkje vervelend vinden of de tijd niet hebben om naar de huisarts te gaan. Met een zelftest neem je zelf een monster en stuurt dat met de post op naar het laboratorium. Daar wordt het getest op HPV.

Die standaard thuistest gaat er komen. De staatssecretaris van Volksgezondheid heeft eind dicembre ingestemd ha incontrato i consigli. Nu bedenkt het RIVM hoe dit het beste kan worden geregeld. Aan de ene kant moet verspilling van plastic worden voorkomen en aan de andere kant moet het meedoen zo makkelijk mogelijk zijn.

In de loop van 2023 gaan de thuistesten standard opgestuurd worden. Tot die tijd kun je wel zelf al zo’n thuistest aanvragen.

Van Dijk van het RIVM vindt het verstandig dat het uitstrijkje bij de dokter niet helemaal wordt vervangen door de zelftest. “De zelfafnameset is een goed alternatief, maar test alleen op HPV. Heb je het virus – dat gebeurt jaarlijks 10 procent van de vrouwen – dan moet je daarna nog wel een uitstrijkje bij de dokter laten doen doijkV jet no test uit in HPV. ook meteen op onrustige cellen, die mogelijk een voorstadium van baarmoederhalskanker kunnen zijn. Daarna kun je worden doorgestuurd naar de gynaecoloog.

READ  La ricerca della vita su Marte potrebbe essere fuorviata da "pseudo fossili"

2023 è trouwens ook het jaar dat de eerste vrouwen een oproep krijgen die als meisje zijn gevaccineerd tegen HPV. Dat vaccin è sin dal 2009 onderdeel van het kindervaccinatieprogramma. Een belangrijk moment, omdat dan voor het eerst in Nederland kan worden gemeten of hun kans op baarmoederhalskanker inderdaad veel kleiner is. Buitenlands onderzoek tont dat al wel aan.

80 procent raakt ooit besmet incontrato HPV

  • Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam en wordt vrijwel altijd veroorzaakt porta langdurige infectie met the Humaan Papilloma Virus (HPV), waar 80 procent van de mensen tijdens hun leven mee besmet raakt.
  • Het virus kan via elk seksueel contact worden overgedragen, dus ook huid tegen huid.
  • Scopri i virus e i virus dell’HPV.
  • Meestal ruimt het lichaam het virus binnen twee jaar op, maar langdurige infectie verhoogt de kans op baarmoederhalskanker di bijvoorbeeld schaamlipkanker, anuskanker di keelkanker.
  • HPV-vaccinatie voor meisjes en (sinds dit jaar ook) kangens kan zo’n HPV-infectie grotendeels voorkomen.
  • Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen elke vijf jaar een uitnodiging om een ​​​​uitstrijkje te maken. De doktersassist doet een borsteltje porta een eendenbek naar binnen en haalt wat cellen uit de hals van je baarmoeder.
  • Met dat bevolkingsonderzoek (dat uitstrijkje dus) kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker è meestal goed te behandelen. Porta te behandelen kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

Bron: Cuciture Olijf it RIVM

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

TGcomnews24