Wereldbeker veldrijden moet snoeien in antal belgische manches

Aperto

De eerste échte editie van de vernieuwde Wereldbeker veldrijden zit erop. De vuurdoop van het meest prestigieuze regelmatigheidscriterium mag voor zeventig procent geslaagd genoemd worden. Wat betekent dat er nog ruimte è voor verbetere. Dat 16 manches te veel van het goede is, is voor iedereen duidelijk. Daarnaast mag best ook gesnoeid worden in het antal Belgische proeven.

Nadat Flanders Classics nel 2018 nel 2018 ook in the veldrijden. In una serie di istantanee come pure di Superprestige, vanaf vorig seizoen is het – samen met de Internationale Wielerunie UCI – veranwordelijk voor de organisatie en de uitwerking van de Wereldbeker.

Na een noodeditie (veroorzaakt door Covid-19) vorige winter, vond dit seizoen de eerste echte versie van die vernieuwde Wereldbeker plaats. Zestien manches, verdeeld over zes landen, hoofdzakelijk afgewerkt op zondagen. Dat laatste met als doel de herkenning en de uniformiteit te vergroten. Geen discussie over, daar is Flanders Classics nu al grotendeels in geslaagd. Op zondag is het Wereldbeker en die is in Nederland te zien op Eurosport (Player). In Vlaanderen blijft dat nog wat zoeken. De ene keer moet je op Eén afstemmen, de andere keer op Telenet en Proximus. Wel telkens ha incontrato dezelfde vertrouwde stemmen.

Minpunt: dat alle andere crossen die geen deel uitmaken van de Wereldbeker moeten wijken, voelt niet goed. Voor wie op zaterdag kan organizzato in combinazione con un Wereldbeker op zondag in de buurt, is de schade beperkt. Maar dat bijvoorbeeld Gavere, een van de oudste klassiekers die het veldrijden rijk is, naar februari moet verhuizen, is een brug te ver.

Zondag werd de Wereldbeker afgesloten a Hoogerheide – foto: Cor Vos

De grrootste kritiek gaat echter over het antal manches. “Zestien è té veel.” Het versmacht de rest van de kalender’, foeterde Sven Nys vorig jaar al. Het is gebleken dat Nys daar een punt had. Bij Flanders Classics si occupa del problema. CEO Tomas Van den Spiegel si trova al suo interno dat dat antal volgende inverno naar veertien wordt herleid. Minder kan voorlopig niet, omdat dat zo in het contract met de UCI staat. En wellicht omdat dat ook een rem zet op de komsten van Flanders Classics.

READ  Sport brevi: aggiunti tracker di tornei brevi per il gioco | gli sport

Minder wedstrijden betekent immers la commissione per il supervisore. Terwijl Flanders Classics da inverno alleen al zwaar heeft geïnvesteerd om deze editie tot een goed einde te brengen. Denk maar aan het redden van de wedstrijd a Zonhoven, die concorrenti Golazo plots niet meer wilde organiseren wegens niet rendabel. Voorts werd een antal manches zonder publiek afgewerkt. Daar zal in overleg ook andere honoraria aan Flanders Classics betaald zijn.

Vertien dus, volgende inverno. Het zou voor minstens één extra vrij weekend kunnen zorgen, zodat de team die dat willen een tussentijdse stage kunnen inlassen. Tenminste, als de Belgische federatie dat weekend niet meteen opvult met andere wedstrijden. Voorts werkt Flanders Classics volgens onze bronnen naarstig verder aan het internationale karakter. Er wordt een manche in London toegevoegd en we keren ook terug naar Spanje. De naam Benidorm è de voorbije weken al een paar keer gevallen. Met de VS, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Nederland en België zouden we dan spreken over acht landen.

Een van de mooiste decors dit jaar, in het Franse Flamanville – foto: Cor Vos

Komen we bij een volgend heikel punt. Zes van de zestien – volgende inverno vijf van de veertien? – wedstrijden die in België worden verreden, dat is en blijft veel als je de naam Coppa del Mondo wil gebruiken. Vuoi ricevere informazioni dal comitato olimpico? Misschien moet drie het streefdoel worden. Dat geeft ruimte om de kalender nog verder te internationaliseren. Ook opvalend: met Koksijde, Zonhoven en Antwerpen (dat nu weliswaar werd afgelast) telt de Wereldbeker drie zandcrossen. Beter focus je op meer internationale parcoursen, die meer spankracht garanderen en waar ook niet-Belgen en – Nederlanders hun gading vinden.

READ  Sport Court: l'allenatore dei portieri Wabeinar lascia il Willem II | gli sport

Flanders Classics geeft zichzelf een antal jaar tijd om naar een ottimali kalender te streven. Dat krediet verdienen eigenaar Wouter Vandenhaute en co. Tutto ciò che è più o meno conosciuto è stato il suo desiderio di venire a trovarci in un luogo in cui non c’è niente da fare. Ook dat ging niet zonder scorie di stoot. Dat Vandenhaute en Van den Spiegel beid zijn te luisteren naar de meningen van de diversi stakeholder, pleit in hun voordeel. Nu nog Hopen dat elke partij mee zijn schouders wil zetten onder de toekomst van de cross. Dan komt dat ben andato. Incontrato zonder Van Aert e Van der Poel.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

TGcomnews24