Premier Costa behaalt grote overwinning bij portoghese verkiezingen, radical-rechts stoomt op

Il premier portoghese António Costa staat zondagavond voor bekendmaking van de eerste exitpoll de pers te woord.Beld AP

De partij die als tweede eindigde, de centrumrechtse PSD, blijft in de exitpoll van de nationale tv-zender RTP steken op 28 procent van de stemmen. Met de uitslag blijft Portugal een baken van hoop voor de sukkelende sociaal-democratische partijen in Europa.

António Costa, die sinds 2015 twee linkse regeringen leidde, poetste het slechte imago van zijn land na de financiële crisi flink op. Onder zijn bewind, en mede dankzij de wereldwijd aangetrokken economy, maakte Portugal de afgelopen jaren een stevige financiële groei door.

De grote vraag è nu di PS alleen kan gaan regeren, di dat Costa afhankelijk wordt van (gedoog)partners. Zijn vorige twee regeringen waren enkel levensvatbaar dankzij de steun van radicalere linke partijen, waaronder de Communistische Partij. Een conflitto con partijen, die onder meer een hoger minimalloon eisten dan Costa wilde invoeren, leidde tot de val van zijn regering in novembre vorig jaar en de vervroegde stembusgang van zondag.

Costa sloot een herstart van die samenwerking lang uit, maar zocht in het slot van een moeizame campagne – in de peilingen kwam de centrum-rechtse PSD gevaarlijk dichtbij – toch weer toenadering tot de radicaal-linkse partijen.

De premier zou ook kunnen aansturen op een portoghese Grosse Koalition, waarin zijn PS een regering vormt met de PSD.

READ  Liberato in Libia il figlio dell'ex dittatore Gheddafi

Een andere optie is een minderheidsregering zonder vaste gedoogpartners, waarin Costa bij ieder wetsvoorstel de boer op moet om de benodigde steun in het parlement te krijgen.

Doorbraak van radical-rechts

De verkiezingen betekenen ook de definitivo doorbraak van radicaal-rechts, dat in Portugal lang geen voedingsbodem wist te vinden. Chega (“Basta”), de partij die zich afzet tegen minderheden als de Roma, staat in de exitpoll op 7 procent van de stemmen. Daarmee lijkt Chega, dat het tot nu toe met en zetel moest doen, de derde partij van het land te worden.

De opkomst bij de verkiezingen lag tussen de 49 en 54 procent. Dat de helft van de stemgerechtigde Portugezen het niet de moeite waard vond om een ​​​​stem uit te brengen, stemde analisten tot ongerustheid over de betrokkenheid van de bevolking bij de politiek, al is de opkomst traditionaleel laag.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

TGcomnews24