Bottiglie d'acqua riutilizzabili: quanto si sporcano e quanto spesso dovresti pulirle? -Radar

Bacteriën 

[–>

Via je mond komen bacteriën op je waterfles terecht. Maar ook in het drinkwater zelf zitten bacteriën. “Overal waar vocht is kunnen micro-organismen groeien. Met name bacteriën en schimmels”, legt arts-microbioloog Bowles uit.  “Die bacteriën kunnen zich vasthechten aan het oppervlak van je waterfles, en daar kunnen ze zich nestelen en vermenigvuldigen.”  

[–>

Daar kunnen de bacteriën een biofilm vormen, dat is een laagje micro-organisme, die zich met een zelfgemaakt slijm hechten aan een oppervlak, zoals bijvoorbeeld jouw waterflesje.  “En als dat er eenmaal zit, kan het best lastig zijn om zo’n biofilm er weer af te krijgen”, voegt Bowles eraan toe. 

[–>

Bacteriën binnen krijgen

[–>

Via je waterflesje kun je dus bacteriën binnenkrijgen die zich in het flesje hebben vermenigvuldigd. Daar zou je ook ziek van kunnen worden. De bacteriën in het flesje kunnen bijvoorbeeld diarree of infecties veroorzaken. “Maar je moet het gevaar niet overdrijven,” benadrukt de arts-microbioloog. “De kans dat je daar ziek van wordt is voor gezonde mensen relatief klein, maar het is wel onsmakelijk om elke keer een slok met bacteriën op te drinken.”

[–>

Zodra je het water drinkt, komt het namelijk in je maag terecht. Het maagzuur in je maag doodt vervolgens deze bacteriën. “Bij gezonde mensen zal de kans dat je iets oploopt van je flesje klein zijn”, vertelt Bowles. 

[–>

Wanneer moet je extra voorzichtig zijn?

[–>

Wie volgens Bowles wel extra op moeten letten met hun flesje water, zijn mensen met een onderdrukt immuunsysteem en mensen die maagzuurremmers slikken. “Als je maagzuurremmers slikt, heb je minder maagzuur en ben je die extra barrière kwijt”, zo legt ze uit. 

READ  Il rischio di puntura di zecca è maggiore a Drenthe, meno possibilità nell'Olanda meridionale

[–>

Regelmatig schoonmaken 

[–>

Om die ophoping van bacteriën, of een biofilm, in je flesje te voorkomen, moet je jouw waterfles dus regelmatig schoonmaken, ook als je wel gezond bent. Bowles adviseert om het flesje na elk gebruik de fles om te spoelen en het mondstuk schoon te maken. “En dan iedere dag of om de paar dagen toch even wassen met heet water en een sopje, of in de vaatwasser”, vertelt ze. 

[–>

Ook adviseert Bowles om extra op te letten met de tutjes van bidons of herbruikbare rietjes. Hier kunnen bacteriën zich namelijk goed nestelen en ze zijn moeilijk schoon te krijgen. Bij een bidon kun je het beste heet water met afwasmiddel door het tutje spuiten. Voor een herbruikbaar rietje zou je volgens Bowles eigenlijk een schoonmaakborsteltje moeten hebben om de biofilm aan de binnenkant schoon te krijgen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

TGcomnews24