Britse onderzoekers ontdekken extra besmettelijke hiv-variant in Nederland | Wetenschap

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat in Nederland al enkele decennioa een hiv-variant rondgaat die besmettelijker is en ook sneller tot de ziektes kan leiden dan aid andere varianten van het virus.
De hoeveelheid virus in het bloed is bij deze zogeheten VB-variant 3,5 tot 5,5 keer zo hoog, melden de onderzoekers van de universiteit van Oxford in het wetenschappelijke tijdschrift Scienza.

De variant kwam aan het licht bij nader onderzoek op eerder verzamelde gegevens van Nederlandse patiënten met hiv. Meer dan honderd mensen bij wie het virus eerder werd ontdekt, bleken de ‘nieuwe’ variant bij zich te dragen. Op based van veranderingen in genetische patronen denken de wetenschappers dat de extra besmettelijke versie van het virus eind jaren 80 voor het eerst opdook.

Tijdige diagnosticare

De nieuw ontdekte variant kan in een hoger tempo het immuunsysteem aanvallen. Een tijdige diagnostic en zo snel mogelijk Begin van de behandeling is daarom cruciaal, schrijven de onderzoekers. Eenmaal ontdekt, blijkt de VB-variant wel even goed te bestrijden met hiv-medicatie als andere hiv-varianten.

Hiv è seksueel en via het bloed overdraagbaar. Na verloop van tijd breekt het virus het immuunsysteem af. Wereldwijd zijn volgens de Verenigde Naties al 33 miljoen mensen aan de gevolgen van een hiv-infectie overleden. In rijke landen è tegenwoordig goede medicatie beschikbaar die het virus onderdrukt, maar in ontwikkelingslanden è de overlevingskans veel lager.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

TGcomnews24